Länge leve dötid (fem lyssningstips)

Info
Lyssningstips

Det media som just nu ger mig mest inspiration, kunskap och nöje är utan tvekan podcasts.

Därefter kommer förstås den gamla hederliga boken, dagstidningen, TV:n och Netflix men av de fem är poddar helt klart det mest praktiska mediet.

Det underlättar vardagen genom att göra det roligare att dammsuga, laga mat och vika tvätt. På promenader är de sällskap liksom när jag vaknar i ottan och inte orkar kliva ur sängen, men inte bara vill ligga och stirra i taket.

Jag lyssnar mest på engelsktalande podcasts för att de ger nya eller andra perspektiv än de som dyker upp i svenska nyhetsprogram eller tidningar.

Alla de här berättelserna vidgar min värld och det vid tillfällen när jag är beredd att lyssna på dem för att jag just då kan ge dem min odelade uppmärksamhet. Lägger man ihop tiden för hushållsysslor, promenader, pendling och vakna morgontimmar blir det ganska många timmar att suga i sig bra historier.

Jag har några podcasts som jag lyssnar regelbundet på, men då och då vill jag få tips på vad andra gillar och det kanske du också gör, så jag tänkte dela med mig av vad jag har i lurarna just nu, ifall du behöver podcast-inspiration.

How to be amazing

Ett intervjuprogram med en bra ’host’, Michael Ian Black, som ställer intressanta och annorlunda frågor. Lyssna till exempel på intervjun med Ira Glass som själv leder en av världens bästa och största podcast This American Life: http://howtobeamazingshow.com/episodes/2016/12/7/episode-46-ira-glass

Nocturne

”Peering into the dusty corners of the night” är underrubriken för den här podcasten vilket sätter tonen för den på en bra sätt. Det övergripande temat är natten vilket vi alla har en relation till. Varje avsnitt berättar en ny historia på ett väldigt stämningsfullt och välgjort sätt.

Ett spännande avsnitt är Shortboard om en surfare som tvingas övernatta på sin surfbräda utanför Skottlands kust.

The Documentary

Om man gillar dokumentärer är BBC:s absolut värda att lyssna på. The Documentary kommer ut med fem nya per vecka och tar ofta upp aktuella händelser från hela världen och är gjorda av BBC:s korrespondenter med olika bakgrunder vilket ger lyssnaren nya insikter.

Ett avsnitt handlar om en skandal kring den norska barnavårdsnämnden som knappt har uppmärksammats alls i Sverige.

 

Planet Money

Välgjord och intressant podcast om pengar och ekonomi, ett ämne som riskerar att bli otroligt trist men som de oftast lyckas göra roligt och spännande. De tar upp konkreta händelser som rör pengar och banker på olika sätt som ger en massa aha-upplevelser och gör att man känner att man begriper lite mer av världen.

Lyssna gärna på det här avsnittet om hur bland annat Ukrainas före detta president Viktor Janukovytj skodde sig själv under sin tid vid makten:

https://www.npr.org/templates/transcript/transcript.php?storyId=654792142

Tough Girl Podcast

En podcast som jag började lyssna på efter att själv ha intervjuat Sarah Williams som gör podcasten. Hon är själv äventyrare och intervjuar andra kvinnliga äventyrare. Det är personliga berättelser från kvinnor med olika bakgrunder om varför de väljer att utmana sig själv genom olika  äventyr. 

Avsnittet om Terra Roam som ensam vandrar runt Australiens kust gillade jag eftersom hon berättar så uppriktigt om varför hon väljer att göra något så udda. Hon är definitivt ingen skolboks-äventyrare med stort självförtroende utan kämpar med psykisk ohälsa.

https://www.toughgirlchallenges.com/single-post/Terra-Roam