Tänker du starta en podcast? Läs det här först

Info

Min erfarenhet av företag och organisationer som ska starta en podcast är att de flesta tänker på ett av två sätt:

Alternativ 1:

Vi har massor av kunskap i vårt företag och fler borde veta hur duktiga och smarta vi är. Dessutom har vi ett stort nätverk med spännande människor runt oss och vi skulle kunna intervjua dem i vår podcast också.

Vi köper in inspelningsutrustning och ställer in det i ett av våra konferensrum och så har vi en studio och sedan kör vi vecka efter vecka. Eva och Kalle gillar att prata och vill gärna sköta programlederiet så de håller i allt.  

Det blir jättebra, nu kör vi!

Alternativ 2:

Vi vill berätta om oss och vår verksamhet och allt vi bidrar med till våra kunder/besökare/brukare och samhället. Dessutom har vi massor av jätteduktig personal som fler borde få veta mer om.

Men vår verksamhet är komplex så var börjar vi göra nedslag?

Vad berättar vi först?

Vem bland personalen ska vi intervjua i podcasten och hur väl kommer han eller hon till sin rätt i ett konferensrum med ett gäng mikrofoner?

Det hade varit roligare att komma ut i vår verksamhet och visa i praktiken vad vi använder vår kompetens till. Men hur gör man det?

Tankarna spinner och ingen kan riktigt svara.

Så hur kommer det gå i de olika alternativa organisationerna?

I det första fallet siar jag att podcastidén faktiskt kommer att bli verklighet.

På entusiasm och låga kommer ett antal avsnitt att komma ut i kanske ett halvår. Men sedan kommer bördan av att hela tiden ha nästa och sedan nästa avsnitt framför sig att ta ut sin rätt.

Dessutom har antagligen Eva och Kalle sina övriga karriärer att fokusera på och utmaningarna i arbetslivet förändras och därmed hur mycket energi som kan gå in i en podcast.

Prognosen för podden är tyvärr att den kommer att tyna bort. Det är inget fel utan kanske helt rätt beslut att ta. Men med enkel planering från början och en plan och syfte med podcast-andet så hade de inblandade kunnat behålla lågan genom hela projektet och undvikt ett borttynande.

Lite som vanlig hederlig projektplanering helt enkelt.

I fall nummer två är det betydligt mer tveksamt om det blir några podcastavsnitt att lyssna på för de intresserade.

Och det är synd för precis som företaget i det första fallet har den andra organisationen också massor av bra historier att berätta som skulle intressera sina lyssnare.

Dessutom ställer de helt rätt frågor kring hur de ska skapa ett bra innehåll. Däremot saknar de svar kring hur det ska gå till i praktiken, plus att några frågor saknas. De behöver bena ut frågorna och hitta kärnan i det som de faktiskt vill berätta.

Det magiska är att när de har hittat den där kärnan eller grundstoryn så blir det lätt att hitta personerna som ska få berätta den genom sin kompetens och erfarenhet. Och för att få dem att göra det på bästa sätt behöver de få berätta i sin miljö.

Det saknas något

Men ännu har ingen av dem ställt den mest grundläggande frågan: vem ska lyssna?

Vem pratar vi till? Vem vill vi påverka, inspirera, engagera, underhålla eller oroa? Ibland är frågan lätt att svara på men långt ifrån alltid. Ofta vill man svara att ALLA ska lyssna.

Men ett budskap för alla finns inte. Tror du mig inte så fundera på det ett tag till.

Det är inte farligt att nischa sig. Paradoxen i det hela är att ju mer man nördar ner sig desto mer intressant blir det för fler. En nörd genom sitt nörderi adresserar till slut de stora frågorna och då har allt öppnat upp sig för ALLA.

Tror du mig inte så fundera på det ett tag till.

Tillhör du/ni alternativ 1 och vill ha hjälp att sätta ramar för er podcast-produkton så att det blir hållbart för alla i organisationen utan att glöden hos eldsjälarna släcks, gör jag en insats med er i uppstartsfasen.

Tillhör du/ni alternativ 2 och behöver ett par ögon som kan titta på alla era frågeställningar för att hitta en enkel och fullt görbar väg framåt för att förverkliga er podcast finns jag där som ett stöd.