Stickning för din mentala hälsa

Uncategorized

Stickar, virkar, ritar eller målar du något nu för tiden? Jag är inte ensam om att ägna mig åt handarbete nu när vi ägnar oss åt social distansering och mest sitter hemma.

Jag läste en intressant artikel från The Atlantic just om nyttan med handarbete i orostider: How Crafting Can Help Ease Pandemic Anxiety. En av alla sakerna som författaren till artikeln tar upp är hur kvinnorna i London under andra världskriget stickade i skyddsrummen under bombattackerna.

Just nyttan av att ha något i händerna för den mentala hälsans skull är något som jag och min vän Jonna pratade om i Stickning och blåbärsskogen (The Archives Podcast säsong tre). Grabba tag i en stickning och lyssna om du inte har gjort det och passa samtidigt på att drömma dig bort till den kommande sommaren.

Runt om hela världen ägnar konstnärer av olika slag sig åt att bjuda oss alla på inspiration och distraktion för stunden genom till exempel konserter i sina hem. Illustratörer är en annan grupp som lägger upp videos på sitt skapande och på Instagram stories eller Facebook är det många som livesänder till sina följare.

En illustratör som jag precis upptäckt har tecknarskola för barn varje vardag och massor av personer passar på att kika. Även som vuxen tycker jag att det är kul att lära mig teckna enkla men fina saker. Hon kallar sig WendyMac om man kan kika på hennes videos på Youtube eller följa henne live på Instagram @wendymac.

Sedan har vi förstås alla museer som just nu livesänder visningar av sina samlingar och utställningar när de tvingas hålla stängt. Det är bara att googla för att ta del av det.

Vill man inte skapa själv finns alltså alla möjligheter att ta del av många av världens främsta målningar, skulpturer och skapelser. De här institutionerna har tvingats till innovativa sätt att nå ut till sina besökare. Det är trots allt elände något gott som pandemin faktiskt har lett till.

Men även om det är fantastiskt att vi fortfarande har tillgång till konstskatter online har det egna skapandet en särställning. Så här uttryckte en av de främsta det:

“The painter has the Universe in his mind and hands.” 

Leonardo da Vinci

Och om det känns som att det du själv stickar, ritar eller skapar inte riktigt duger så glöm inte att förnuft eller gott omdöme inte har med kreativitet att göra. Konst finns för konstens egen skull. Stickar, virkar, målar och ritar gör vi för vår egen skull, för att vi mår bra av det.

“The chief enemy of creativity is good sense.” 

Pablo Picasso