Frisk av läsning

Leave a comment
Uncategorized

Någon gång under förra året insåg jag att jag saknade läsning.

Under några år, antagligen sedan jag började att ständigt bära runt på min mobil och knappa och glo på den, så hade samtidigt min vana att ständigt läsa skönlitteratur avtagit. Till en början var det inget problem eftersom det mellan slentrianscrollande på Facebook och appspelande faktiskt finns en hel del att läsa på internet. Och visst läste jag någon bok då och då.

Men så började märka hos mig själv att jag saknade att läsa längre stunder och att ha koll på nyutgivna böcker och aktuella författare. Framför allt saknade jag upplevelsen av fantastiska böcker. Eftersom man inte gillar alla böcker lika mycket behöver man plöja en hel del för att hitta guldkornen som blir nya favoriter. Så bestämde jag mig för att verkligen ta mig tid till läsande igen, att lägga tid på att bygga upp min läsvana igen.

Ännu läser jag inte riktigt lika mycket som jag skulle vilja för andra lättviktiga mobilcentrerade aktiviteter upptar fortfarande tid, men sedan jag bestämde mig har jag läst ett antal fantastiska böcker och jag läser varje dag.

Eftersom läsande och skönlitteratur är något som jag värderar högt har jag länge varit nyfiken på vad biblioterapi, alltså att använda läsande i terapeutiskt syfte, är för något. I senaste avsnittet av podden mötte jag Cecilia Petterson som forskar på just detta och där berättar hon om vad man inom forskningen vet att läsning bidrar till, lyssna gärna!

Leave a Reply