Drabbande hantverk

Uncategorized

Just nu har Förvaltningen för kulturutveckling inom Västra Götalandregionen ett initiativ igång som de kallar Djur och odjur. Den som vill vara med får en tygbit hemskickad till sig, och nål och tråd om det behövs, och utmaningen är att sy någonting som man väljer själv på temat djur och odjur.

Varje vecka skickar de ut ett nyhetsbrev med lite sytips och annat som hör till utmaningen och dess tema. Denna vecka fanns ett lästips till boken Mercurium av Ann Rosman som är någon slags spänningsroman som utspelar sig i Marstrand och på Carlstens fästning. I boken berättas historien om en kvinna som hette Mätta Charlotta Fock och som satt inspärrad på fästningen, tydligen deras enda kvinnliga fånge. Hon anklagades för att ha dödat två av sina fyra barn och sin man för att kunna gifta sig med en annan man som hon var förälskad i.

Jag kände inte till den här historien och antagligen skulle inte många skulle göra det idag om det inte var för något som hon broderade.

Efter att ha skrivit flera överklaganden när hon satt på Mariestads Kronofängelse tog fängelseledningen ifrån henne papper och penna. Då började hon i stället att brodera en vädjan om upprättelse för sin sak. I korsstygn på 27 linnelappar berättar hon hur hon felaktigt har blivit dömd.

Broderiet kallas för Klagoskrift och är häpnadsväckande och man förstår vilken möda hon har lagt ner för att skriva ner sin vädjan. Broderiet finns idag på Nordiska museet.

Efter tre år i isolering på Carlstens fästning verkställdes hennes dom om att bli av med ena handen och huvudet och sedan brännas på bål.

Läs mer om Mätta :
https://sv.wikipedia.org/wiki/Metta_Fock
https://slakthistoria.se/slaktforskning/kriminalitet/fangen-som-broderade-sin-nadeansokan