En enkel daglig ceremoni

Uncategorized

Meditation, mindfulness och närvaro i nuet är tre begrepp för att koppla bort omgivningen och bara för en stund fokusera på det som är här och nu. Jag behöver lära mig att göra det mer för ibland känns det som att det snurrar runt så mycket information och åsikter som det är lätt att dras med i utan att man egentligen vill.

Vi vill väl alla skapa oss en bild av vad som pågår och vad som kommer att hända.

Varken att förstå vad som pågår eller vad som kommer att hända är egentligen möjligt. Det är något vi ödmjukt behöver inse.

Vad jag vet är att jag är okej just här och nu och ibland får jag nöja mig med det.

Att förhöja en daglig och enkel aktivitet till något speciellt och göra det till ett tillfälle att få vara här och nu och samtidigt njuta av en kopp varmt vatten och teblad eller örter är lugnande. Den japanska teceremonin är väl kanske det vackraste exemplet på hur man kan förhöja den här stunden.

Bilden är från Östasiatiska museets bildsamling och visar en teceremoni från tidigt 1900-tal. Etnografiska museet har ett tehus som jag är sugen på att besöka och i maj i år hade de en intressant visning av det på facebook:

Tills vidare nöjer jag mig med en hemmagjord kopp te, ibland på blommor och blad som jag hittar i trädgården eller på promenad i omgivningen. I den här koppen har jag pepparmynta, rödklöver och maskros.