Spännande kreativ resa till ny podcast

Nyheter
Skanörvägen, Björkhagen. Axel Waleijs staty invigs

Under den här hösten kommer jag att skapa en ny podcast. Den ska handla om offentlig konst i Stockholm och tanken är att lyssnaren med hjälp av podcasten ska gå en konstvandring där du får veta mer om konsten som man passerar på rundan. Lyssnaren följer alltså instruktioner om var hon eller han ska gå och väl framme vid konstverket får man veta mer om konstverket.

Jag upplever ofta att konst på byggnader, i gatumiljö eller i parker är lite obegriplig. Blir jag nyfiken på någonting är det svårt att få veta mer om varför verket finns här eller mer om konstnären utöver hennes eller hans namn. Och varför skapade de just det här verket? Och så vidare, det finns massor man vill veta.

Konstvandring i podcastformat

Eftersom formen på podcasten är en konstvandring så får lyssnaren följa med på en avgränsad resa med tydlig start och slut. Jag vill att den som lyssnar ska aktivera sig. Men hur gör jag som podcastproducent så att instruktionerna och informationen blir tydlig och inte bara en röra som är svår att följa?

Börjar man tänka utifrån lyssnarens perspektiv och nysta i olika tänkbara utmaningar så finns mängder av möjliga fallgropar och problem. Hur ska jag angripa projektet och styra det och inte minst avgränsa det, så att podcasten blir användbar och uppnår det jag hoppas att lyssnaren ska få ut av den?

Det finns förstås en näst intill oändlig mängd olika sätt att driva ett kreativt projekt. Jag har bestämt mig för att använda mig av service design och dess metoder. Jag vill med hjälp av metoderna snabbt hitta problem och fixa till dem, testa igen och på det viset utveckla en bra podcast.

Så vad är då service design för den som inte är insatt?

Med service design brukar man mena en utvecklingsprocess för att utveckla tjänster baserad på metoder som typiskt används av designers. Den skiljer sig från processer för att utveckla fysiska produkter eftersom en tjänst är mer ogripbar och svår att se framför sig då den inte består av någon enskild eller tydlig fysisk sak. Istället består den mer av ett antal interaktionstillfällen utspridda över tid där användaren möter en serviceperson, en app eller datortjänst eller ibland använder ett fysiskt föremål.

Service design är inte nytt och blir allt mer etablerat i Sverige bland företag och organisationer. Jag utvecklade den första service design processen för Volvo gruppen för tio år sedan när det som begrepp var nytt här i landet. Men hur använder men service design på ett helt och hållet kreativt projekt som en podcast, en podcast är ju inte en tydlig tjänst, eller är det det?

Ett utvecklingsprojekt i ett gränsland

I det här fallet är projektet finansierad genom ett stipendium som Stockholms Stad delar ut och det är därför konstvandringarna utspelar sig i Stockholm. Projektet definierar jag själv utan en tydlig beställare mer än de tänkta lyssnarna som podden så småningom ska få. Det här gör att projektet skiljer sig från mer traditionella utvecklingsprojekt för tjänster eller produkter och gränsar mer till konstnärlig verksamhet. Det blir alltså ett lärande för att se om service design-metoder passar i de här sammanhangen.

Jag kommer i veckovisa bloggposter att berätta vad jag gör och samtidigt utvärdera resultaten.

I nästa bloggpost ska jag beskriva mer om hur jag har tänkt att processen ska se ut men i korthet kommer den att bygga på fundamentet inom service design, nämligen att göra snabba, enkla prototyper och få feedback på dem.

Din input är viktig

Jag hoppas att du vill följa den här resan både för att du kan ge mig värdefull input på min podcast men också för att vi tillsammans kan lära oss hur service design används i ett verkligt projekt som är mer kreativt och fritt. Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev för att inte missa hur det går och hur du kan vara delaktig.


Bilden är fotograferad av Tore Burnäs och publicerad i Svenska Dagbladet 2 september 1950. Bilden kommer från Stockholms stadsmuseum fotonummer SvD 26245, https://stockholmskallan.stockholm.se/post/11699